Eurowood in actie

Aan het eind van de jaren ‘90 staat de locatie van een nieuwe Nationale Luchthaven nog volop ter discussie. Provincie Flevoland houdt in zijn planning al rekening met een nieuwe polder in het Markermeer, hoofdzakelijk bestemd voor vliegverkeer en milieuvervuilende bollentelers. Als reactie hierop komen Ben Waalwijk en Rob Schrama met hun alternatief. Met Eurowood krijgt Nederland er een nieuw groengebied bij, ter compensatie van alle natuur die verloren gaat.

Planologen, baggeraars en milieuactivisten reageren enthousiast en achten het concept uitvoerbaar. Ook de bewoners van Flevoland ontvangen Eurowood met sympathie, zeker na de positieve publiciteit die de nachtelijke rit met Willem de Ridder hun provincie heeft opgeleverd. Vele Amsterdammers gaven gehoor aan zijn oproep om de nachtrit mee te maken en hadden genoten van hun eerste kennismaking met Eurowood. De media toont belangstelling: Rob Schrama en Ben Waalwijk worden veelvuldig geïnterviewd in kranten, op radio en televisie.

Amsterdam krijgt Eurowood ook op de kabel te zien; op vrijdagavond. Een zevental uitzendingen worden in 1999, 2000 en 2001 opgenomen en op Salto uitgezonden (en eindeloos herhaald). Ben Waalwijk en Rob Schrama nemen de kijkers mee naar medestanders van Eurowood. Hiervoor bezoeken zij o.a. de Maharishi in Vlodrop, beoordelen zij de tentoonstelling Toekomstparken van de Rietveldacademie en krijgen zij uitleg over de drijvende eilanden van Robert Jasper Grootveld. Landelijke omroepen nemen items over of gaan zelf aan de slag met een reportage over Eurowood.

Met hun toekomstig beeld van een betere wereld in het Markermeer houden Ben Waalwijk en Rob Schrama de Nederlanders een spiegel voor van de realiteit van vandaag. Met de kaart van Eurowood onder handbereik en met een cameraploeg in hun gevolg, komen kinderen en hun ouders in beweging en worden bestuurders en ingedutte activisten wakker geschud.

 

Zo vullen Rob Schrama en Ben Waalwijk in 1999 met jongeren en de burgemeester van Lelystad zakjes zand tegen de bouw van een slipeiland in het IJmeer. Met een schip vol zakken varen zij naar de plek des onheil en dempen met het meegebrachte zand de geplande afvalput in het toekomstig watergebied van Eurowood. Met succes overigens; een dag na uitzending van deze actie op SBS6, stemt de Provinciale Staten van Noord-Holland tegen de bouw.

Eurowood

Eurowood in actie


Kunstenaars streven nog steeds naar Eurowood Zakjes vullen voor een ideaal

LELYSTAD, -De kunstenaars Rob Schrama en Ben Waalwijk dromen nog steeds van hun ideaal uit 1996, om in het Markermeer het natuurpark Eurowood aan te leggen.

Met een landkaart in de hand wezen zij het publiek zaterdag tijdens de Kunstmanifestatie op het veertig vierkante kilometer grote landschapspark in de vorm van Europa. dat ten westen van de dijk Lelystad-Enkhuizen moet komen. 'Flevoland is prachtig, maar het kan worden vervolmaakt met een vierde opgehoogd gebied waar men op spiritueel en ecologisch gebied z'n gang kan gaan.' Schrama, Waalwijk en geestverwanten waren echter in Lelystad om de noodklok voor Eurowood te luiden. 'De toekomst wordt bedreigd door plannen om in het IJmeer een slibdepot aan te leggen.' En dus stelden ze bezoekers in staat met een schepje zakjes te vullen met zand uit het Amsterdamse (kunstenaars) dorp Ruigoord. 'Destijds door Joop den Uyl geschonken om er een haven aan te leggen. Met dit zand willen we symbolisch het virtuele gat van het slibdepot vullen.' Met een schip werden de zakjes ‘s middags in het Markermeer gestort.

Burgemeester Leeuwe werd ook gevraagd een zakje zand tegen het slibdepot en voor Eurowood te vullen. Hij nam hel schepje met een voorbehoud ter hand: 'Ik laat mij niet over jullie project uit, dat zou politiek niet correct zijn. De toekomst van het gebied wordt later bepaald. Maar puur vanuit mijn sympathie voor de kunstenaars van Ruigoord doe ik mee.'

Of Eurowood realistisch is? 'Het is zo realistisch als je er zelf in gelooft', zegt Waalwijk.

Dagblad Flevoland, 30 augustus 1999

Eurowood

 

 

 

 

 

 

 

HOME