Eurowood

 

Eurowood  © Rob Schrama en Ben Waalwijk

Eurowood

Het Markermeer krijgt een nieuwe bestemming: Eurowood. De vorm van Europa past er precies in. Er ontstaat een Europa-in-het-klein, twee keer zo groot als Amsterdam; een park waar de verscheidenheid van de Europese natuur in is terug te vinden. Eurowood wordt geen
polder, maar een superterp met bergjes en dalen. Europeanen kunnen het nieuwe land adopteren en het landschap accentueren met het beste, dat hun eigen cultuur te bieden heeft. Grenzen bestaan er niet: allen die een positieve bijdrage willen leveren aan deze proeftuin voor een nieuwe wereld, zijn welkom. Met Eurowood wordt de Europese gedachte een concreet nastreefbaar ideaal dat de fantasie prikkelt en motiveert tot daden.

Samen met Ben Waalwijk, filmer en muzikaal leider van de Ruigoord-kunstenaars, ontwikkelt Rob Schrama sinds 1997 plannen voor het realiseren van een nieuw land in het Markermeer, Eurowood genaamd. Het leven op onze planeet is in gevaar en Eurowood schept een groen hart voor alle volkeren in Europa. Door middel van festivals, performances, lezingen en met meditatie als actiemiddel, weten beide kunstenaars hun plannen voortdurend in de belangstelling van de media te brengen en een groeiend aantal medestanders te verwerven.


Ontwerp: Aja Waalwijk en Ronald van Kuyk

Op 21 juni 1997 wordt Eurowood aan het grote publiek geïntroduceerd. Mediakunstenaar Willem de Ridder lokt in een nachtelijk avontuur het publiek hun auto in, voor een tocht naar dit nieuwe onbekende gebied. Via de autoradio geeft hij zijn instructies aan de luisteraars.

De tocht eindigt bij zonsopgang op de Oostvaardersdijk in de Flevopolder. Hier ontvangt het publiek een informatiekrantje over Eurowood en wordt, samen met zangpedagoog Geert van Tijn, het Eurowoodlied ingestudeerd en luidkeels gezongen.


"Eurowood Berichten" met bijdragen van: Ronald van Kuyk, Ron Wolterbeek, Aja Waalwijk, Paul van Goudoever, Ben Waalwijk en Rob Schrama
Informatie krantje Eurowood

 

 

 

 

 

 

HOME