Eurowood en meditatie

Ter ondersteuning van Eurowood, worden Ben Waalwijk en Rob Schrama gratis ingewijd in de techniek van de Transcendente Meditatie. Dit gebeurt in Lelystad, waar de volgelingen van de Maharishi een meditatiegemeenschap vormen. Sedert dien hanteren de beide kunstenaars meditatie ook als actiemiddel. In 1999 schudt de Kosovo Oorlog Europa door elkaar. Als volkeren op dit continent elkaar blijven bestrijden, komt er nooit een mini-Europa in het Markermeer. Derhalve zet Eurowood zich actief in voor vrede en een betere wereld. Stilte wordt het wapen tegen opkomend geweld.

Eurowood meditatie

Het team van Eurowood mediteert; en plein public. De meditatie-sessies vinden op onverwachte locaties plaats, overal door Nederland. Op het strand bij Camperduin wordt voor vrede in Kosovo de ogen gesloten; bij Omroep Flevoland, om de FileMeditatie te introduceren (1999). Met de Debiels-Meditatie strijdt Eurowood op het spoor van de IJzeren Rijn tegen de komst van de Betuwelijn (2000). De Bio-Meditatie bij het standbeeld van de Friese Stamboekkoe wordt gehouden in het kader van de MKZ-crisis. Eurowood introduceert een vleesloze dag voor Nederland, met de Snack-Meditatie voor de cafetaria van Emile Ratelband en de Bruine Bonen-Meditatie, voor het standbeeld van Bartje in Assen (2001).

Bij alle sessies is de pers alom vertegenwoordigd. Vaak is de aanwezigheid van een ANP-fotograaf alleen al voldoende, om gegarandeerd te zijn van melding in de meeste landelijke en regionale kranten. Veelal zijn het kleurenfoto's, die groot worden afgebeeld en in één klap de betekenis van de meditatie duidelijk maakt. Ook de bijbehorende tekst komt meestel goed overeen. In feite komen de artistieke producten van Eurowood pas in de media voor ons publiek tot leven, als korte items en mooie plaatjes, die harten weten te raken en mensen tot nadenken zetten.

 

Eurowood meditatie Camperduin 1999

Meditatie bij Camperduin tegen de oorlog in Kosovo (1999)

 


Bio-Meditatie

Op 2e Paasdag 2001 wordt tijdens de MKZ-crisis in Leeuwarden een Bio-Meditatie gehouden rondom het standbeeld van de Friese stamboekkoe "Us Mem". Ben Waalwijk en Rob Schrama mediteren voor de vele honderd-duizenden dierenzielen die het slachtoffer zijn van een landbouwbeleid, dat levende wezens tot producten reduceert die uit economisch belang zo maar kunnen worden vernietigd.


 

SNACK MEDITATIE LEVERT VOORAL GEK PLAATJE OP

De Volkskrant van 24 mei 2001
Janneke van Bergen

Voor snackbar De Haphoek in Arnhem zitten twee mannen roerloos op straat: Ze lijken in trance en hebben wat knuffelbeesten tegen zich aangeklemd. Het winkelend publiek loopt woensdag wat verbaasd voorbij. Op het moment dat de eigenaar van De Haphoek, Emile Ratelband, zijn gezicht laat zien, stromen de toeschouwers toe.

De mediterende Ben Waalwijk en Rob Schrama van Stichting Eurowood, voeren actie tegen het dierenleed. 'De laatste dag van de maand moet een vleesloze dag worden', vindt Schrama, 'Door middel van deze snackmeditatie geven wij positieve energie die de snackbarhouders tot inkeer moet brengen.'

Voor het publiek is het een raadsel wat de actievoerders met de meditatie willen bereiken. De twee zitten onbeweeglijk, met gesloten ogen, en zeggen 'geen woord. 'Dit is een nieuwe manier van actievoeren', vertelt Schrama na afloop. 'Wij gebruiken geen spandoeken en rotte tomaten maar spiritualiteit.' Waalwijk: 'Dit gekke plaatje van twee mannen die voor een snackbar zitten blijft het publiek bij. Zij gaan zich afvragen waarom wij hier zitten en dat werkt vaak het beste.'

 

snack meditatie
snack meditatie

Snackbareigenaar Ratelband, die per dag zo’n vijftienhonderd frikadellen en drieduizend kroketten verkoopt, lijkt niet van plan maandelijks een vleesloze dag in te voeren. ‘Mensen zijn gewoontedieren', zegt hij. 'Als ze zin hebben in een kroket of een frikadel moeten ze die gewoon uit de muur kunnen trekken. En als je alleen vleesloze kroketten verkoopt, geef je de klanten niet wat ze willen.'
Maar volgens de goeroe zitten Schrama en Waalwijk niet voor niets al twintig minuten doodstil. 'Elke actie is goed', vindt Ratelband. 'Je weet nooit waar dit toe kan leiden. Een vlinder die in Tokio opstijgt kan een storm in Rusland veroorzaken.'

Na afloop van de snackmeditatie wil Ratelband het Eurowoodteam wel tegemoet komen. Als Stichting Eurowood een goede leverancier van vegetarische snacks vindt, wil hij ze maandelijks verkopen in De Haphoek. De opbrengst is dan voor een goed doel. Ook al liggen de groenteburgers dan wel naast de vleessnacks, Schrama en Waalwijk zijn tevreden met de deal. 'Elke stap is een stap in de goede richting', vindt Waalwijk.

 

 

 

 

HOME