Een overzicht van alle actuele projecten

Drijvende Tuinen 

De Drijvende Tuinen in de Wittenburgervaart zijn voltooid. De tuinen -met de namen 'Robert', 'Jasper'en 'Grootveld'- zijn gemaakt door de 'Vlottenbouwers van Amsterdam' die zij nu ook onderhouden. Tussen de vlotten zijn 'Wilgendruppels' afgezonken -wilgenmanden met waterplanten- die het onderwatermilieu zuiveren. De komende tijd zullen ook kunstriffen worden afgezonken voor verdere ontwikkeling van plantengroei en als habitat voor vissen.


 In samenwerking met verschillende organisaties het Marineterrein werken wij plannen uit om de komende jaren de een kade van de Marinehaven te vergroenen,

met een aflopende groene oever en met drijvende tuintjes, alsmede met wilgendruppels en kunstriffen voor een grotere biodiversiteit onder water.


Amsterdam 750 jaar

2025

Grootveld en de Geuzen


Zowel de Geuzen als  Robert Jasper Grootveld hebben een belangrijke stempel op Amsterdam uitgeoefend en haar veranderd van een ingeslapen stadje tot het middelpunt van de wereld in die tijd. Zij wisten eind 16e eeuw en in de ’60 van de vorige eeuw de stad te veranderen van een kleinburgerlijk stadje tot het middelpunt van de wereld.

 

 Verhalen uit beiden perioden zijn er genoeg. Tijdens het 750 jarig bestaan van Amsterdam komen deze verhalen ludiek en theatraal tot leven in en rondom het Oosterdok en het IJ. Een Happening op het Water, waarbij de vlotten massaal worden ingezet als onderdeel van een groots schouwspel op het water,

waar het publiek wellicht ook nog actief bij wordt betrokken!

 

 De verhalen uit de tijd van Grootveld en de Geuzen die op de vlotten worden uitgebeeld, krijgen een kritische ondertoon. De Geest van Amsterdam is tanende. Haar magie lijkt te zijn verdwenen. De hedendaagse problemen blokkeren als een mistige grauwsluier de toekomst van de stad. Daarom nemen de culturele broedplaatsen van Amsterdam stelling: in  zelfgemaakte vlotten varen zij  richting centrum en pakken onderweg alle concrete problemen aan: woningnood, milieuvervuiling, ongelijkheid, armoede en discriminatie.

2025 wordt het jaar van verandering; uit noodzaak, met overtuigingskracht

en vooral met veel ludieke middelen! 


Na afloop worden de gebruikte vlotten omgevormd tot drijvende tuinen en tuintjes, die de grachten van Amsterdam tot in de lengte der dagen met hun schoonheid zullen verrijken. 750m² vlotten voor 750m² drijvende tuinen in Amsterdam.

 


Amsterdam 750 jaar

Lichtpiramide boven het IJ

21 september 2025

Internationale Dag van de Vrede

Tijdens Amsterdam 750 jaar worden de beide oevers van het IJ met elkaar verbonden. Een Lichtpiramide met nagenoeg dezelfde afmetingen als de piramide van Cheops verschijnt aan de  nachtelijke hemel boven het IJ. Bewoners van Amsterdam verbinden zich met elkaar; op de IJ-boulevard achter het Centraal Station, op de promenade naar EYE, in en bovenop de Adamtoren en bij het Mandelahuisje, waar op de Internationale Dag van de Vrede 

de 1e laser symbolisch zal worden ontstoken.


Met elkaar vieren wij de vrede en verbinden ons in positieve energie,

door middel van  meditatie, rituelen, dans, muziek en klanken,
die door middel van de lasers de wereld in worden gestraald. 


Ook zou het mogelijk kunnen zijn om pal onder de kruising van de lichtstralen, midden in het IJ, een vlot met publiek te laten dobberen, indien dit qua veiligheidmaatregelen mogelijk blijkt. Vanuit de culturele broedplaatsen van Amsterdam bestaat er reeds interesse om zo'n drijvend podium te gaan maken.